Program de facturare
online de nouă generație

Stampila nu mai e obligatorie pentru firme!

Obligativitatea stampilei in cazul firmelor va fi eliminata de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finantelor, Romania fiind depasita la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja masura, insa trebuie scoasa din toata legislatia secundara.

Reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat CA nu legea obliga firmele sa foloseasca stampila, ci ordinul ministrului. Astfel, Codul Fiscal stipuleaza ca: “semnarea si stampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina factura”.

In schimb, pentru depunerea situatiilor financiare anuale, firmele trebuie sa stampileze documentele ce trebuie transmise administratiilor financiare. Acest lucru este reglementat de Ordinul 65/2015 al ministrului Finantelor prin formularele-tip, care prevad in subsol semnatura administratorului si stampila firmei. Tot de stampila este nevoie si atunci cand vine vorba despre chitante. Acest lucru este reglementat tot printr-un ordin al ministrului Finantelor, mai precis cel cu nr. 3512/2008.

Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri si turism a declarat ca “Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita, cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? Va disparea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanta de urgenta sau o reglementare ca sa dispara din toata legislatia secundara”. Interventia a fost facuta la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

Sursa: Ministerul Finantelor

Ți-a plăcut articolul? Recomandă-l!