Platitor de impozit pe profit prin optiune

Orice societate care doreste sa plateasca impozit pe profit si nu impozit pe venitul obtinut va putea sa treaca, prin optiune, la platitori de impozit pe profit, chiar darca realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 1.000.000 de euro daca indeplineaste concomitent doua conditii:
- are subscris un capital social de cel putin 45.000 RON;
- are cel putin 2 salariati cu contract individual de munca.
Salariatul este considerata acea persoana angajata cu contract individual de munca, cu norma intreaga de 8h pe zi sau, in cazul in care societatea are mai multe contracte individuale de munca cu fractiune de norma, se vor insuma fractiunile de norma astfel incat suma lor sa echivaleze cu o norma intreaga.
Important de stiut faptul ca daca societatea are intregistrate contractele individuale de munca dar acestea sunt suspendate, ele se iau in considerare la calculul numarului de angajati.
In cazul in care cele doua conditii mentionate mai sus nu mai sunt respectate, atunci societatea va trece la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub nivelul de 45.000 RON si/sau numarul salariatilor scade sub 2, nemaiputand opta pentru acest sistem, adica impozit pe profit decat in situatia in care se va depasi plafonul de 1.000.000 euro.
Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, astfel se va completa si depune la ANAF declaratia 010 sau declaratia 700 iar calcularea si plata impozitului pe profit se va realiza luand in considerare veniturile si cheltuielile pe care societatea le va efectua incepand din trimestrul respectiv.
Cota de impozitare a microintreprinderilor platitoare de impozit pe profit este si de 16%.
In vederea stabilirii impozitului pe profit se calculeza rezultatul fiscal ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate, din care se vor scadea veniturile neimpozabile si deducerile fiscale la care se vor adauga cheltuielile nedeductibile. In cazul in care rezultatul fiscal este pozitiv atunci rezulta un profit impozabil iar daca rezultatul este negativ, atunci rezulta o pierdere fiscala.
Calculul, declararea si plata impozitului pe profit, cu unele exceptii, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III. Definitivarea si plata impozitului pe profitul aferent anului fiscal respectiv se realizeaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit adica 25 martie a anului urmator.
Impozitul pe profit se declara trimestrial prin formularul 100 (trimestrele I-III) si respectiv anual prin formularul 101 – Declaratie privind impozitul pe profit, insa exista si unele exceptii: anumiti contribuabili pot opta pentru sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial.
Ca orice sistem si acesta prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.
Dintre avantaje amintim:
- in cazul in care societatea este nou infiintata, riscurile ca aceasta sa aiba in primul an o pierdere sunt destul de mari, asa ca, daca aplici impozit pe profit, aceste pierderi fiscale vor putea fi reportate pe o perioada de sapte ani. Daca ai fi platit un impozit pe veniturile microintreprinderilor, aceste pierderi fiscale nu le-ai fi putut reporta;
- pentru o societate care efectueaza proiecte de investiii mari si pe termen lung, este clar mai avantajos sa fie platitoare de impozit pe profit;
- de asemenea, daca nu se inregistreaza profit, nu se plateste impozit;
- sistemul platitor de impozit pe proft este optim pentru societatile care realizeaza o marja mica de profit, cota de 16% aplicandu-se la diferenta dintre venituri si cheltuieli;
- veniturile unei societati sunt de cele mai multe ori mai mari decat profitul rezultat, de aceea uneori este mai rentabil sa platesti 16% impozit pe profit decat 1% sau 3% pe intreg cuantumul de venituri inregistrate.
In cea ce priveste dezavantajele platitor de impozit pe profit amintim costuri mai ridicate cu serviciile de contabilitate precum si riscuri mai mari in ceea ce priveste preturile de transfer daca derulezi tranzactii cu parti afiliate.
Ți-a plăcut articolul? Recomandă-l!