Program de facturare
online de nouă generație

Foaia de parcurs

Foaia de parcurs reprezinta din punct de vedere fiscal, un document prin care societatile justifica cheltuielile cu combustibilul ca fiind efectuate in scopul activitatii desfasurate.

Foile de parcurs sunt pentru o societate un raport necesar pentru evidenta si calculul consumului de combustibil, un element de eficientizare a costurilor prin permanenta comparatie intre consumul efectiv (real – inregistrat de autovehicul) si cel normat (calculat pe baza datelor disponibile privind consumului mediu si caracteristicile deplasarii).

Foaia de parcurs trebuie sa contina macar cateva informatii utile cum ar fi:  categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Tot in foaia de parcurs sunt cuprinse si alimentarile cu combustibil, care vor fi demonstrate cu  bonurilor fiscale.

Daca prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea ori aflate in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum ar fi de exemplu cheltuielile de reparatii, de intretinere ori cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului, nu pot fi considerate cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul.

Prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Restrictia referitoare la dreptul de deducere a taxei nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

  1. a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
  2. b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

 

  1. c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
  2. d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
  3. e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
  4. f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Conform legii, in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila,nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Foile de parcurs justifica toate cheltuielile generate de exploatarea unui autovehicul, incepand cu TVA aferent achizitiei si continuand cu cheltuielile si TVA aferente costurilor de intretinere si reparatii, cu asigurarile si mergand pana la cheltuiala cu amortizarea.

Desi Codul fiscal nu conditioneaza deductibilitatea cheltuielii cu amortizarea de intocmirea foilor de parcurs, exista situatii in practica in care inspectorii fiscali au considerat ca in lipsa foilor de parcurs societatea nu poate justifica folosinta autovehiculului in scopul desfasurarii activitati si au refuzat deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea, invocând Articolul 11, punctul 1 din Codul fiscal.

Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.

Important de amintit este si faptul ca in cazul in care se achizitioneaza un automobil nou, in lipsa intocmirii foilor de parcurs se pierde jumatate din TVA platit furnizorului.

Chiar si in cazul in care automobilul este achizitionat din UE si se aplica taxare inversa, utilizatorul este obligat sa-si ajusteze dreptul de deducere si sa plateasca jumatate din TVA la bugetul statului daca nu justifica folosinta in interesul activitatii comerciale si nu intocmeste foi de parcurs.

Asadar nu neglijati importanta completarii foilor de parcurs.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Recomandă-l!