Firma ta cum sta cu banii?

sau Managementul fluxului de numerar (cash flow model)

De ce ar fi util sa folosesti mai multe tipuri de cash flow model in managementul fluxului de numerar?

Pentru ca esti antreprenor si, uneori,  pur si simplu nu mai ai de unde sa platesti?

Pentru ca uneori trebuie sa scoti bani din pamant – din iarba verde pentru a acoperi niste plati? Sa recunoastem, stiai ca va trebui sa platesti, dar nu stiai ca la momentul respectiv nu vei avea bani.

estimare buget

Fluxul de numerar sau cash flow -ul inseamna intrarile si iesirile de bani din casieria si conturile firmei. Se incadreaza aici si intrarile si iesirile de orice titluri care se pot transforma rapid in bani (BO, CEC).

Cu modulul Management din BrioBill poti preziviona acest flux avand la dispozitia ta mai multe tipuri cash flow model.  Utilizandu-l vei putea asigura in permanenta banii necesari platilor scadente incluzand: furnizori, salarii, taxe si impozite, rate, chirii.

registru de casa

Modulul Management

scoate in evidenta posibilele decalaje intre incasari si plati. Acest lucru este facut atat ca valoare cat si ca interval de timp. Tu, ca antreprenor, stiind cu mult timp inainte ca platile vor fi mai mari decat incasarile, vei putea lua masuri. 

Cateva exemple de masuri ce pot fi luate:

  • reevaluarea cheltuielilor firmei;
  • asigurarea unor rezerve de capital in perioadele bune;
  • marirea volumului de vanzari;
  • oferirea de discounturi clientilor pentru plata in avans a marfurilor/serviciilor;
  • negocierea unor termene de plata mai scurte cu clientii;
  • amanarea achizitionarii de echipamente;
  • negocierea unor termene de plata mai lungi cu furnizorii;
  • apelarea la un credit bancar.

Intra pe pagina CUM SA … creezi un Sablon lunar de estimare buget si sa folosesti functia Estimare buget pentru detalii de utilizare

Alege si Tu sa facturezi simplu si rapid Incearca-l gratuit

Poti avea nevoie sa faci estimarile fluxului de numerar utilizand un anumit cash flow model pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, de la o luna la cateva luni, 1 an sau chiar cativa ani. Din acest motiv in BrioBill poti seta sabloane pentru platile lunare. Astfel nu va fi necesar sa le completezi la fiecare luna in parte. Setezi sabloanele platilor repetitive (de ex. in data de 1 chiria, in 3 salariile, in 3, 10, 14 si 24 combustibil, pe 15 electricitatea) si ulterior doar le selectezi din lista pentru a le adauga in lunile pentru care doresti sa faci estimari.

La fiecare luna mai adaugi cheltuielile sau incasarile care nu se vor repeta dar stii sigur ca le vei face. Putem exemplifica aici cu renovari birouri sau achizitii utilaje.

Pe masura ce platile si incasarile se intampla efectiv, intri pe linia respectiva si bifezi “Operatiune efectuata”. Astfel vei sti exact ce anume a ramas de facut iar atunci cand vei efectua o noua estimare a bugetului, vei avea posibilitatea de a aproxima mult mai exact atat sumele rulate cat si datele calendaristice la care aceste miscari se vor intampla.

Situatia obtinuta in urma completarii acestei estimari, te ajuta sa vezi cand vei avea bani disponibili in firma sau vei avea de facut plati mai mari decat incasarile.

Cu siguranta nu vei mai fi luat prin surprindere.

Vei cunoaste exact situatia si vei putea lua masurile necesare din timp!

Poate ai previzionat o achizitie de calculatoare care la data respectiva iti va depasi numerarul disponibil, dar pe care daca o faci peste 2 saptamani cand vei incasa ceva, nu-ti va mai crea probleme.

Detaliile de utilizare a modulului Management pentru stabilirea unor sabloane lunare si utilizarea acestora in estimarea fluxului de numerar gasesti aici CUM SA … creezi un Sablon lunar de estimare buget si sa folosesti functia Estimare buget

O mentiune: poti aplica principiile managementului fluxului de numerar si in viata personala. Avem cu totii venituri si cheltuieli, iar un flux de numerar lunar, bine intocmit si actualizat in permanenta, te ajuta sa stii exact ce si cand ai de platit si, mai ales, daca mergi la mare anul asta!! 🙂

plaja