Diurna – Aspecte contabile si fiscale utile

Codul muncii ofera angajatiilor care se deplaseaza in interes de serviciu dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Aceasta indemnizatie, cunoscuta sub denumirea de diurna, se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile in interiorul tarii, cat si pentru cele in strainatate, intr-un cuantum prevazut de legislatia actuala.
Aceasta are o valoare prevazuta clar de lege si se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile interne cat si pentru cele externe si poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice intr-un an, cu eventuala posibilitate de prelungire, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Este important de precizat faptul ca refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Dreptul la diurna al salariatilor aflati in delegatie este stabilit prin Codul Muncii, art. 44, punctul (2), astfel: “Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”, iar cel al salariatilor detasati prin art. 46, alin.4: „Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”
Ca si definitie, delegarea reprezinta exercitarea temporara de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, din dispozitia angajatorului. Este considerata delegare doar acea deplasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km fata de localitatea in care isi are locul permanent de munca salariatul.
Pe de alta parte, detasarea reprezint actul prin care se dispune schimbarea temporara, din dispozitia angajatorului, a locului muncii la un alt angajator in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Scopul este ca angajatul sa desfasoare anumite lucrari, sa presteze anumite activitati in folosul companiei la care a fost detasat, pe parcursul perioadei respective. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, pentru motive obiective care impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, perioada acesteia poate fi prelungita, cu acordul ambelor parti, din sase in sase luni. Detasarea este obligatorie prin ordinul angajatorului pentru prima perioada. Totusi, salariatul are dreptul sa refuze din motive personale temeinice.
Numarul de zile calendaristice pentru care se plateste indemnizatia zilnica de delegare sau de detasare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca.
Exista si diurna in valuta,care se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit Hotararii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare. In statele din Uniunea Europeana este prevazut acelasi nivel de diurna: 35 euro/zi, cu posibilitatea unui maxim fiscal de 87,5 euro/zi (35 euro/zi x 2,5 ori). Taxele platite pentru diurna sunt definite de reglementarile fiscale romanesti in vigoare si depind de valoarea indemnizatiei.
Diferenta dintre diurna acordata pentru statele UE, de exemplu, Germania, unde aceasta este intre 35 euro/zi si 87,5 euro/zi, si cea acordata pentru Romania se justifica prin acoperirea costurilor mai mari ale activitatii din tarile cu nivel de viata mai ridicat. Pentru Germania, justificarea este conforma cu scopul prevederilor MiLoG, legea care reglementeaza salariul minim in aceasta tara.
Diurna pentru delegarea sau detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara sau in strainatate, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salarii si este inclusa in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, indiferent de tipul entitatii platitoare.
Un alt aspect demn de amintit este faptul ca tichetele de masa nu pot fi acordate concomitent cu acordarea diurnei atunci cand un angajat este delegat sau detasat.
Diurna zilnica se acorda fara exceptie tuturor salariatilor aflati in delegatie sau detasare dupa caz, indiferent de functia pe care acestia o indeplinesc si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Plata efectiva catre angajati a diurnelor comporta mai multe riscuri fiscale daca firmele nu sunt atente la oferirea acestor sume de bani. Spre exemplu, daca acorda diurne, companiile nu mai pot deconta angajatilor si alte cheltuieli pentru masa sau transport. Totusi, riscurile fiscale asociate platilor de diurne pot fi evitate cu usurinta daca entitatile respecta regulile de acordare a acestora.
Important de amintit si faptul ca pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Daca un angajat este delegat pe o perioda de timp mai mare de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile va fi considerata de catre ANAF ca plata salariala si va fi impozitata ca atare.
Valoarea diurnei aplicabila in acest moment pentru deplasarile efectuate in Romania este de 17 lei pe zi, cea mai recenta majorare a cuantumului indemnizatiilor de delegare si detasare a fost operata acum mai bine de trei ani.
Ca noutate, Codul fiscal a introdus posibilitatea acordarii indemnizatiilor si oricaror alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, si pentru administratori, directori, manageri si membri ai directoratului.
Ți-a plăcut articolul? Recomandă-l!