CUM SA … emiti Avize, cum sa lucrezi cu ele si cum sa emiti direct din ele factura

1. In Documente -> Avize, apasa pe butonul Adauga aviz .

Click pe imagine pentru marire

2. Selecteaza partenerul iar daca acesta nu exista in Nomenclatorul de colaboratori al firmei tale, il poti introduce apasand pe butonul “+”. Daca doresti sa verifici partenerul atunci apasa pe butonul “?”.

Completeaza datele si apasa butonul Emite aviz.

Click pe imagine pentru marire

3. Daca ai bifat optiunea “Ascunde preturile pe avizul tiparit”, atunci documentul va arata ca in exemplul de mai jos:

Click pe imagine pentru marire

4. Daca NU ai bifat optiunea legata de preturi, atunci acestea vor aparea pe avizul tiparit si acesta va arata ca in exemplul de mai jos:

Click pe imagine pentru marire

5. In lista avizelor emise poti filtra ce avize doresti sa vezi: o perioada anume de timp, un anume partener sau un anumit punct de lucru.

Pe fiecare linie poti folosi butoanele din dreapta ca sa selectezi ce vrei sa faci in continuare cu avizul. Il poti edita, printa, copia, anula, storna, trimite prin e-mail, salva in format pdf sau poti emite direct factura.

Click pe imagine pentru marire

6. Daca ai selectat optiunea “Creare factura”, programul va deschide automat factura ce se emite din acel aviz si, daca nu doresti sa faci modificari, apasa butonul Emite factura

Click pe imagine pentru marire

7. Factura se emite iar in lista de facturi poti sa folosesti butoanele cu optiuni din dreapta liniilor pentru a alege ce doresti sa faci cu aceasta. O poti edita, printa, copia, anula, storna, incasa, descarca in format pdf sau trimite direct pe e-mail

Click pe imagine pentru marire

8. Revenim la lista avizelor emise. Coloana “Document aferent” afiseaza numarul facturii emise din avizul respectiv. Faca dintr-un aviz s-a emis o factura, vei vedea ca in lista optiunilor din butonul din dreapta nu mai ai optiunea de a crea factura.

Click pe imagine pentru marire

9. In schimb, pentru avizele din care inca nu s-a emis o factura, optiunea de a o emite ramane activa

Click pe imagine pentru marire

10. Daca alegi sa stornezi un aviz, va aparea pe ecran un mesaj care te va averetiza ca operatiunea este ireversibila. Ulterior stornarii, lista avizelor, linia cu avizul stornat va aparea taiat cu o linie iar avizul storno va aparea scris cu rosu. Deasemenea, poti identifica dupa coloana “Document aferent” ce aviz s-a stornat, asa cum am subliniat cu rosu in imaginea de exemplificare de mai jos

Click pe imagine pentru marire

11. Daca vei incerca sa stornezi un aviz din care s-a emis deja o factura, vei fi avertizat ca acest facpt nu este posibil. Ca sa poti anula un aviz din care s-a emis deja o factura, va trebui mai intai sa stornezi factura si ulterior avizul.

Avizele modifica stocul!! (si nu facturile emise din ele). Adica in momentul in care emiti un Aviz, marfa este scoasa din gestiune. Ulterior, daca stornezi sau anulezi avizul, marfa va fi repusa in gestiune.

Click pe imagine pentru marire

12. Pentru a trimite pe e-mail avizul emis, selecteaza aceasta optiune din butonul din dreapta liniei. Completeaza cu mare atentie adresele de e-mail ca sa te asiguri ca va ajuge la destinatarul dorit. Ai posibilitatea sa trimiti o copie chiar la tine pe e-mail sau pe adresa contabilului tau si apasa butonul Trimite

Click pe imagine pentru marire

13. Poti vedea cum arata e-mailul daca apesi pe butonul “Vizualizare email”. E doar un model ca sa vezi cum va arata ceea ce va ajunge la partenerul tau pe e-mail. Este un text standardizat care preia in mod automat din program datele documentului (numar, data, valoare) pentru care se trimite e-mailul.

Click pe imagine pentru marire

14. Daca doresti poti modifica acest model, dar atentie ca modificarea se face pentru toate e-mailurile trimise pentru acest tip de document. Cuvintele scrise intre acolade si colorate cu verde nu trebuie modificate. Datele acelea se vor prelua direct din program si daca se modifica un caracter de acolo atunci nu se va mai incarca ceea ce trebuie. Daca doriti sa modificati textul din e-amil puteti insera acele date din program apasand pe unul dintre butoanele de sub text. De exemplu, daca inserati butonul “nume companie” atunci in e-mail va aparea direct numele companiei care a emis avizul.

Click pe imagine pentru marire

Spor la facturat!