CUM SA … creezi un Sablon lunar de estimare buget si sa folosesti functia Estimare buget

1. In Management -> Sablon lunar estimare buget, apasa pe butonul Adauga sablon

Click pe imagine pentru marire

2. Selecteaza optiunea “+Adauga tip cashflow” si stabileste tipurile de flux de numerar pe care doresti sa le estimezi.

Click pe imagine pentru marire

3. De exemplu poti lucra cu 3 tipuri de fluxuri, unul de tip “Optimist” in care sa previzionezi vanzari bune si incasate la timp, fara cheltuieli neprevazute, cam asa cum ti-ai dori sa fie, altul de tip “Realist” in care sa treci valori preluate efectiv din activitatea anterioara sau bazate strict pe realitatea financiara a firmei din momentul de fata, si un Flux de tip “Pesimist” in care sa prevezi situatii in care admiti posibilitatea aparitiei unor cheltuieli neprevazute sau a unor incasari intarziate.

Presupunand ca alegi sa setezi o varianta de cashflow de tip “Realist”, adauga pe rand la data estimata a platii, cheltuielile (cu minus la “Suma”) pe care stii sigur ca le vei face in fiecare luna.

Click pe imagine pentru marire

4.1. De exemplu pe data de 1 a lunii platesti chiria. alege data, pune suma cheltuielii cu – (minus), completeaza restul datelor si apasa butonul Salveaza la final.

Click pe imagine pentru marire

4.2. Pe data de 3 a lunii platesti salariile. Apasa din nou butonul Adauga sablon, selecteaza acelasi tip de sablon, alege data, pune suma cheltuielii cu – (minus), completeaza restul datelor si apasa butonul Salveaza la final.

Click pe imagine pentru marire

4.3.Pe data de 5 a lunii platesti consumul electric. Apasa din nou butonul Adauga sablon, selecteaza acelasi tip de sablon, alege data, pune suma cu minus, completeaza restul datelor si apasa butonul Salveaza la final.

Click pe imagine pentru marire

5. Pentru a adauga incasarile foloseste acelasi procedeu DAR noteaza “Suma” ca numar pozitiv.

Dupa ce ai stabilit sabloanele de plati si incasari cunoscute, utilizeaza-le pentru a afla situatia viitoare a bugetului firmei tale.

Click pe imagine pentru marire

6. In Management -> Estimare buget, apasa pe butonul Adauga estimare

Click pe imagine pentru marire

7.1. Selecteaza anul si luna pentru care doresti sa adaugi estimari iar din lista de incasari si plati inregistrate ca sabloane lasa-le bifate doar pe cele care stii ca le vei avea in luna selectata. Apasa Salveaza

Click pe imagine pentru marire

7.2. Asa va arata situatia introdusa. Poti vedea soldul de inceput si cel de final, cat si situatia zilnica. Fluxul de numerar nu trebuie niciodata sa fie negativ deoarece asta inseamna ca ai de facut plati dar nu ai cu ce. In exemplu se vede pe data de 01.01.2018 ca soldul de inceput este 0 (zero) si urmeaza o plata de 2000 ron, dar exista si o incasare de 15000, prin urmare la finalul zilei soldul va fi pozitiv deoarece valoarea de incasat este mai mare decat valoarea de plata.

Click pe imagine pentru marire

8.1. Daca, in afara de sabloanele de incasari si plati repetitive, stii ca intr-o anumita luna vor mai fi cheltuieli (sau incasari) care nu se vor repeta, atunci apasati butonul Adauga estimare si introdu sumele la luna si data dorita. Completeaza datele si apasa la final Salveaza.

Click pe imagine pentru marire

8.1.Asa va arata estimarea din exemplu, dupa ce am adaugat pe 25.01.2018 o cheltuiala de 5000. Soldul trece pe minus cu 1900, pentru ca la data respectiva am avea disponibil doar 3100 iar cheltuiala e mai mare. Dar, vedem ca in 30.01.2018 urmeaza o incasare de 2000 care ar lasa soldul pe plus. Stiind acest lucru din timp, ai posibilitatea sa alegi o modalitate de evitare a acestui fapt, pentru ca sunt diverse solutii: sa gasesti o posibilitate de a mai incasa ceva in perioada anterioara cheltuielii, sau sa amani cheltuiala (sau termenul de plata a acesteia) pana la data la care vei avea banii disponibili, sau sa stabilesti pentru clienti o scadenta care sa te avantajeze…etc.

Click pe imagine pentru marire

9. Selecteaza pe rand toate lunile pentru care doresti sa faci estimari, adauga din sabloane cheltuielile si incasarile repetitive, adauga-le si pe cele care nu se repeta dar stii ca le vei efectua la o anumita data. In exemplul nostru am adaugat incasari si cheltuieli din sabloane din ianuarie pana in luna Iunie inclusiv, pentru a obtine o estimare a fluxului de numerar pentru 6 luni

Click pe imagine pentru marire

10.  Din datele introduse vedem la la finalul lunii iunie avem un sold pozitiv de 25600

Click pe imagine pentru marire

11.1.  Presupunem ca planificam pentru data de 10.03 o cheltuiala de -12000 si o introducem in program prin utilizarea butonului “Adauga estimare”

Click pe imagine pentru marire

11.2. Dupa salvarea acesteia vedem ca la finalul celor 6 luni pentru care analizam situatia, soldul este tot pozitiv, in valoare de 13600

Click pe imagine pentru marire

11.3.Insa, daca ne uitam in luna martie, acolo unde am introdus cheltuiala, vom vedea ca la data respectiva (10.03) ramanem cu sold negativ, ceea ce ar insemna de fapt ca urmatoarele plati planificate nu le vom putea acoperi, cel putin pana pe data de 01.04 cand se vor incasa 15000 si stim exact si cu cat vom fi pe minus (in exemplu -4300).

Stiind acest lucru din timp, avem posibilitatea sa luam masuri pentru a nu avea probleme la momentul respectiv

Exemplul de mai sus se refera la un tip “Realist” de cashflow, prin urmare am trecut sume cat mai exacte la date de plata sau incasare cunoscute sau estimate cat mai exact posibil.

Poti lua in calcul si alte tipuri de cashflow. Ai posibilitatea sa creezi tipul de cashflow “Optimist” in care sa estimezi incasari mai mari si la timp. Vei vedea atunci care va fi fluxul de numerar si il poti folosi ca target in activitatea economica a firmei.

Deasemenea poti estima si o varianta de tip “Pesimist” in care sa iei in calcul si anumite cheltuieli neprevazute ce pot aparea.

Click pe imagine pentru marire

12. Pe masura ce se intampla o cheltuiala sau o incasare din cele previzionate anterior, ai posibilitatea de a bifa acest lucru. Dai click pe linia respectiva sau pe butonul “modifica” (forma de creion) si pui bifa la “Operatiune efectuata”.

Click pe imagine pentru marire

13. Daca o estimare nu s-a concretizat, sterge-o din inregistrari. Selecteaza linia respectiva si apasa pe butonul “sterge” (cos de gunoi).

Click pe imagine pentru marire

14. Vei sti astfel ce s-a concretizat din incasarile sau cheltuielile estimate iar acest lucru te ajuta sa-ti faci mai bine calculele pentru perioada urmatoare. Te va ajuta si sa faci pentru lunile care urmeaza estimari mult mai exacte.

Prin urmare, vei avea in orice moment o imagine de ansamblu care iti va permite sa iei masuri din timp, ca sa eviti situatii neplacute.

Click pe imagine pentru marire

Spor la facturat!